Blog: Eindexamen is topsport!

Auteur Michelle Voortman op 18-04-2019 Media Blog

Een goede prestatie leveren is niet vanzelfsprekend. Daar heb je motivatie en doorzettingsvermogen voor nodig, ook wel topsportmentaliteit. Om leerlingen te helpen op weg naar het eindexamen heeft Lesprogramma Uitblinkers het project ‘Eindexamen is Topsport’ ontwikkeld. Ben jij docent en benieuwd hoe jouw leerlingen het beste uit zichzelf kunnen halen dit jaar? Meld je klas dan aan voor het gratis lesprogramma om leerlingen een optimale voorbereiding te bieden op het centraal schriftelijk eindexamen. Help jouw leerlingen in 5 lessen naar een topsportmentaliteit.

Eindexamen doen is onder grote druk het beste uit jezelf halen. Topsport, dus eigenlijk.

Het lesprogramma Eindexamen is Topsport is bedacht door Arlette van der Meulen-van Cleeff en Sylvia Karres. Twee oud-topsporters die geloven in de kracht van topsport. Topsport kan iedereen helpen bij het behalen van persoonlijk succes, ook de Nederlandse leerling. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse jongeren het minst gedisciplineerd en gemotiveerd zijn ter wereld. Het motivatiegebrek van veel Nederlandse leerlingen vloeit voort uit een gemis aan uitdagingen. Ons systeem houdt, volgens de OESO, te weinig rekening met de verschillen tussen leerlingen. Een sombere conclusie, zeker omdat er in elke klas en achter elke leerling een uniek talent schuilgaat.

Achter elke leerling gaat een uniek talent schuil.

De ervaring en het talent van topsporters is van onschatbare waarde voor de maatschappij. In het lesprogramma ‘Eindexamen is Topsport’ delen (oud-)topsporters hun ervaringen en geven tips over motivatie, doelen stellen, tegenslag en je focus bewaren. Aan de hand van vragen en lessen uit de topsport laten de deelnemende topsporters de leerlingen hun eigen voorwaarden voor succes bepalen. Topsporters kunnen bij eindexamenklassen al een positieve impact creëren door een klein beetje van hun topsportmentaliteit door te geven. “Er zijn veel raakvlakken”, zo weet oud-rugbyster Tessa Veldhuis uit ervaring. “Bij allebei werk je naar een moment toe waar op je echt moet presteren.” Als topsporter leerde de rugbyster om kleine, behapbare doelen te stellen op weg naar het realiseren van haar grote droom: een EK of WK spelen. Een wijze les die ze graag aan leerlingen meegeeft die in 2019 een topprestatie moeten leveren tijdens hun eindexamen.

In 5 compacte, interactieve, lessen krijgen leerlingen vanuit verschillende thema’s een beter beeld van wat er voor hen belangrijk is bij de voorbereiding op het eindexamen. Topsporters vertellen daarbinnen hun verhalen, leerlingen leren van elkaar en maken individueel opdrachten. Belangrijk aandachtspunt is dat de voorwaarden voor succes voor elke leerling anders kan zijn. Elke leerling zit anders in elkaar en heeft ook een andere aanpak om tot prestaties te kunnen komt. De lessen kunnen een aanleiding zijn om met sommige leerlingen individueel verder in gesprek te gaan.

Wil jij dat jouw leerlingen een topprestatie gaan leveren? Meld je klas dan nu gratis aan! De lessen lenen zich bij uitstek geschikt voor een mentor uur. De frequentie kun je uiteraard zelf bepalen. Na aanmelding krijg je een inlogcode toegestuurd, waarna je direct aan de slag kunt!

De ervaring en het talent van topsporters is van onschatbare waarde voor de maatschappij. Én topsporters zoeken naar een nieuwe uitdaging na hun (eerste) carrière. Om deze vraag en aanbod met elkaar te verbinden hebben wij, twee oud-topsporters, stichting De SportMaatschappij opgericht. Wij geloven dat de kracht van topsport iedereen kan helpen bij het behalen van persoonlijk succes, va bedrijfsleven tot middelbare scholen. Wij zetten ons, en ons netwerk, dan ook 100% in voor topsporters.


Vol vertrouwen professionaliseren in het onderwijs

Van losse training tot compleet ontwikkeltraject, op maat voor een zo hoog mogelijk rendement
Direct toepasbaar in de lespraktijk, voor een lerende cultuur op school

met onze adviseur

Gratis adviesgesprek