Blog: Gastblog: MIE-experts helpen in het creëren van de toekomst

Auteur Lars Knol op 03-06-2020 Media Blog

Toen ik gevraagd werd om een stukje te schrijven, schoten eigenlijk direct een aantal onderwerpen te binnen waarover ik zou willen schrijven. Ik zal ik me eerst even kort voorstellen. Ik ben Lars Knol. Ik ben ondertussen zeven jaar (eerstegraads)docent aardrijkskunde en technologie op het Vechtdal College te Hardenberg. Naast mijn lesgevende taak heb ik diverse andere taken (hetgeen jullie als docent ongetwijfeld bekend zal voorkomen) en besteed ik veel tijd en aandacht aan onderwijsvernieuwing.

Rond die onderwijsvernieuwing ben ik niet alleen bezig binnen het klaslokaal, maar ben ook actief betrokken bij de onderwijsvernieuwing die op dit moment plaatsvindt op onze school. Binnen de lessen ben ik constant op zoek hoe ik leerlingen het beste kan laten leren. Dit komt voort vanuit mijn visie op onderwijs en missie naar de constante zoektocht naar het stimuleren van eigenaarschap bij leerlingen (en daarmee ook recht te doen aan verschillen tussen leerlingen), hen te activeren en motiveren én in te spelen op de interesses van leerlingen van nu. Daarbij maak ik gebruik van (semi-)wetenschappelijk onderzoek en onderzoeken uit de lespraktijk. Input vanuit mijn netwerk is daarbij ook erg belangrijk. 

Naast mijn lesgevende taak op het Vechtdal College ben ik sinds een kleine twee jaar een Microsoft Innovative Educator (MIE) Expert en MIE- Master Trainer voor Microsoft. MIE-experts maken deel uit van een wereldwijd programma dat is opgezet om docenten te herkennen die, door het gebruik van technologie, leerlingen en studenten beter laten leren en zo hogere resultaten laten behalen. Deze MIE-experts helpen in het creëren van de toekomst – ze werken met Microsoft om innovatie in educatie te leiden, te pleiten voor effectief gebruik van technologie in de klas en hun ideeën te delen met een wereldwijd netwerk van collega’s. MIE-Trainers geven scholingen en ontwikkelingssessies aan studenten, docenten of schoolleiders op het gebied van het effectief gebruiken van technologie in de lespraktijk en het leren van leerlingen.

Ik ben het netwerk binnen gekomen via mijn collega Ewout Warringa. Hoewel mijn netwerk vanuit de master Leren en Innoveren al snel (internationaal) groeide, nam de grootte exponentiele vormen aan door het toetreden tot het Microsoft-netwerk. De samenwerking met collega’s, bedrijven en andere partners over de hele wereld hebben een wereld voor mij geopend. Door mijn Microsoft-netwerk heb ik toegang tot een wereldwijd netwerk. Vanuit dat netwerk kan ik kennis en mogelijkheden opdoen en bovendien mijn eigen kennis met anderen delen op het niveau van de eigen lespraktijk, het samenwerken met collega’s in de school en met andere collega’s of partners buiten de school. Het opdoen van nieuwe kennis is daarbij niet alleen belangrijk voor het profileren van mijzelf (en zou iedereen de tip willen meegeven om te netwerken en je netwerk te onderhouden), maar ook voor mijn leerlingen. Ik leid mijn leerlingen op voor een baan in de toekomst en vind het daarom belangrijk dat leerlingen bewust gemaakt voren van technologische vernieuwingen en de toepassing hiervan. 

Als laatste zou ik jullie nog een tweetal tips willen meegeven. Maak gebruik van je talenten en kennis. Ook voor jullie is het mogelijk om aan te sluiten bij het MIEE-programma. Neem hiervoor eens een kijkje op de site aka.ms/miee. Daarnaast zou ik je willen aanraden op te kijken op de Microsoft Educator Community (MEC). Op de MEC (waar je met je O365-gegevens van je school vaak mee kan inloggen) staan allerlei cursussen over diverse Microsoft applicaties en onderwijskundige onderwerpen die je in je lesgeven nog beter kunnen maken. Ik ben zelf van mening dat je namelijk nooit bent uitgeleerd. Wees nieuwgierig, blijf vernieuwen en doe recht aan de leerling van nu.

 


Vol vertrouwen professionaliseren in het onderwijs

Van losse training tot compleet ontwikkeltraject, op maat voor een zo hoog mogelijk rendement
Direct toepasbaar in de lespraktijk, voor een lerende cultuur op school

met onze adviseur

Gratis adviesgesprek