fbpx

Blog: Goede schoolvoornemens

Auteur Michelle Voortman op 16-12-2019 Media Blog

Het jaar 2019 is bijna ten einde. Je bent druk met de laatste loodjes van het jaar, zoals de kerstvoorstelling, het opruimen van het klaslokaal en het verheugen op die oh zo fijne kerstvakantie. Twee weken genieten, rust, vrolijkheid en het warme gevoel die deze dagen met zich meebrengen, maar ook het moment om op te laden en je klaar te maken voor een nieuw jaar.

Heb je voor jezelf al een voornemen bedacht? Iets wat je in 2020 wilt ontdekken, veranderen of juist wilt afschaffen? Heb je wel eens nagedacht over goede voornemens in het klaslokaal? Zoals samen met leerlingen of collega’s een doel nastreven? Een werkwijze veranderen of je verdiepen in iets nieuws? Wij geven je ter inspiratie een aantal leuke schoolvoornemens voor komend jaar!

1.Verminder werkdruk

Dat is makkelijker gezegd, dan gedaan. Je denkt misschien: ik ga niet voor niks naar het Malieveld om te staken voor een hoger salaris en minder werkdruk. Hoe zou ik dan mijn eigen werkdruk kunnen verminderen? Neem jezelf voor om je wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse werkzaamheden in kaart te brengen. Welke werkzaamheden kun je efficiënter doen? Welke werkzaamheden kun je uitbesteden of bijvoorbeeld samen oppakken met je leerlingen of stagiair(e)? Prioriteer je werkzaamheden en maak tijd vrij in je agenda om deze urgente of juist minder urgente werkzaamheden op te pakken en in te plannen. Een soort ‘werkdieet’ dus. 😉

2.Efficiënt vergaderen

Een ander voornemen kan efficiënter vergaderen zijn. Vergaderen neemt veel tijd in beslag, zeker als je geen duidelijke agenda, structuur of voorzitter hebt. Kies samen met je collega’s een vergadercultuur die past bij de school en zo goed mogelijk omgaat met de inhoud en tijd. Stel een duidelijke voorzitter aan die de regie op het gesprek houdt, deel voorafgaand de agenda, bereid de vergadering voor en stel tot slot een eindtijd in. Probeer tijdens een vergadering de een-op-een gesprekken zoveel te vermijden.

3.Aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen

De belevingswereld van leerlingen veranderd. Dit komt onder andere door de komst van technologie, de toegang tot onbeperkt internet, social media, influencers en natuurlijk de druk om erbij te willen horen. Soms is het lastig je te verplaatsen in de belevingswereld van deze generatie (ook wel generatie Z genoemd). Neem je zelf eens voor je te verdiepen in deze leeftijd. Waarom zijn zij hier zo mee bezig, wat is er leuk aan en hoe kan je dit bijvoorbeeld verwerken in je lessen?

We hebben hierover een leuke podcast gemaakt ‘Hoe zet je een puber aan?’.

4.Eens anders toetsen

Hoeveel toetsen neem je jaarlijks af? En, hoeveel daarvan zijn summatief (gebaseerd op een cijfer)? Waarschijnlijk best wel veel horen wij je denken. Neem jezelf eens voor je te verdiepen in formatief evalueren. Hoe kan je op een andere manier je leerdoelen behalen zonder hier een cijfer aan te koppelen? Een interessante uitdaging die je leerlingen zeker weten zullen waarderen! Een klein aanzetje nodig? Luister onze podcast over het geven van (goede) feedback.

5.Ontwikkel jezelf

Zet 2020 in als ontwikkeljaar voor jezelf. Stop jezelf vol met nieuwe kennis en experimenteer hiermee in de klas. Lees bijvoorbeeld in de net opengestelde gratis bibliotheek voor docenten, luister een podcast in de auto, trein of op de fiets, volg een online webinar, bezoek beurzen en congressen of volg samen met collega’s een ontwikkeltraject op je school. Meer weten over dat laatste? We vertellen je hier graag meer.

Weet je al welk voornemen jij voor komend jaar op de agenda zet? We zijn erg benieuwd en horen het graag. Deel jouw voornemen op social media en tag #academy4learning of mail naar info@academy4learning.nl. Misschien verwerken we jouw voornemen wel in een podcast, blog of training.

Happy New Year!


Vol vertrouwen professionaliseren in het onderwijs

Van losse training tot compleet ontwikkeltraject, op maat voor een zo hoog mogelijk rendement
Direct toepasbaar in de lespraktijk, voor een lerende cultuur op school

met onze adviseur

Gratis adviesgesprek