Online congres: Workshops over lesgeven op afstand

Lesgeven op afstand, tja. Een tweede lockdown is geenszins ondenkbaar. Wat als scholen weer de deuren (moeten) sluiten of wat als je school steeds tijdelijk open en dicht gaat en wat als hybride onderwijs echt de toekomst is? Wij willen docenten ondersteunen om hier verdere en concrete invulling aan te geven.

Waar in de eerste lockdown docenten nog moesten pionieren om überhaupt les op afstand te kunnen geven, zal er tijdens een tweede lockdown van docenten gevraagd worden het niveau van het onderwijs op peil te houden, ongeacht de letterlijke afstand tot de leerling.

Ook wanneer een tweede lockdown uitblijft, worden docenten geconfronteerd met meer online en hybride lesgeven. Het huidige onderwijs vraagt competenties van docenten waar een jaar geleden nog nauwelijks een beroep op werd gedaan.

Tijdens ons online congres willen we docenten helpen met praktische en inspirerende workshops. Boordevol praktijkvoorbeelden, handvatten en concrete tips. Uiteraard is er ook ruimte om van elkaar te leren.

Wanneer:

Vanwege de herfstvakanties organiseren we het congres 2x:

  • Dinsdag 20 oktober
  • Donderdag 29 oktober

Tijd:

13:00 uur – 16:30 uur

Wat krijg je:

  • Deelname aan drie interactieve workshops
  • Praktijkvoorbeelden om direct in je eigen lespraktijk toe te passen
  • Een schooljaar toegang tot div. e-learnings van Office365 (o.a. Microsoft Teams, Sway, Forms, OneNote etc.)
  • Toegang tot de webinar opnames van onze opfrisweek

Kosten per deelnemer:

€195,00 per persoon

Is je school klant van Academy4Learning/VanDijk/Studers? Dan krijg je 50% korting en betaal je slechts €97,50 per deelnemer!

Aanmelden?

Dat kan hier

Liever een heel congres of reeks trainingen speciaal op maat voor jouw school of stichting? Neem dan vooral contact met ons op! 

Het programma:

Een middag vol met praktische en interactieve workshops die je helpen om het lesgeven op afstand makkelijker te maken. En dat allemaal vanuit je luie stoel, achter je bureau of in je klaslokaal. Je gaat in gesprek met experts en je leert samen met (je eigen) collega’s, zodat je samen weer een stap verder kunt. Je tilt hiermee je online of hybride onderwijs naar een volgend niveau.

Onderwerpen

Een les op afstand vormgeven
In deze workshop leer je welke vijf fasen er in een les op afstand te onderscheiden zijn. Per fase worden praktijkvoorbeelden gedeeld, die passen binnen jouw vakgebied (alfa, beta of gamma). Ook is er aandacht voor het bij de les houden van je leerlingen als zij op afstand werken.

Interactieve digitale werkvormen
In deze workshop leer je over interactieve werkvormen die je op afstand kunt inzetten. Bekende en minder bekende werkvormen zijn omgezet naar een digitale variant en worden met jullie gedeeld. De werkvormen zijn vooral gericht op het actief laten verwerken van de leerstof. Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit jouw sector (VO of MBO) worden concrete handvatten en tips gegeven.

Digitaal toetsen op afstand
In deze workshop leer je over verschillende toets-mogelijkheden die je kunt inzetten op afstand. Er worden concrete voorbeelden gegeven van toetsen in verschillende apps en tools, passende bij jouw sector (VO en MBO). Daarnaast krijg je concrete tips en handvatten om dit te implementeren in je eigen les.

Formatief evalueren op afstand
In deze workshop leer je over verschillende formatieve werkvormen die je kunt inzetten in je les op afstand. Handige en praktische tips worden afgewisseld met concrete voorbeelden. Door slimme werkvormen in te zetten houd je zich op het leerproces terwijl leerlingen (of jij) thuiszitten.

Motiverende gespreksvoering (gesprekstechnieken)
In deze workshop leer je over verschillende motiverende gesprekstechnieken die je op afstand in kunt zetten. De concrete praktijkvoorbeelden bieden handvatten die je helpen een motiverend gesprek op afstand te voeren.

Leerlingen motiveren vanaf de keukentafel
In deze workshop staat het gemotiveerd houden van leerlingen centraal. Aan de hand van (o.a.) de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan bespreken we praktische tips voor meer motivatie in de klas of aan de keukentafel. Denk daarbij aan betrokkenheidsvoorbeelden, één op één interesse en uitleg, hoe je keuzemogelijkheden van mogelijke oplossingen biedt, hoe je betrokkenheid stimuleert etc.

Leerdoelgericht lesgeven
Wat is het verschil tussen een les- en leerdoel, wat moet een leerling aan het einde van het jaar leren en hoe zorg ik dat hij leert wat hij moet leren als ik minder lesuren heb? In dit uur nemen we je mee, zodat je – of de school nu dicht gaat of niet –  leerlingen kunt laten leren wat ze aan het eind van het jaar geleerd moeten hebben. Je krijgt een voorbeelden van les- en leerdoelen en hoe deze in te vullen.

Interactief digitaal presenteren
In deze workshop krijg je informatie over welke tool(s) geschikt zijn om interactiviteit te stimuleren, hoe je een interactieve presentatie kunt gebruiken voor het peilen van de (voor)kennis en ga je op basis hiervan een korte eigen interactieve digitale presentatie maken. Deze kun je gebruiken als handvat voor al je andere presentaties.

Microsoft Teams
De afgelopen periode heeft Microsoft Teams meerdere ontwikkelingen doorgevoerd waarmee ze les op afstand makkelijker willen maken voor docenten. Wat zijn deze laatste vernieuwingen, hoe pas je deze toe en wat komt er nog aan? Denk daarbij bijvoorbeeld aan opdrachten delen, break-out rooms, ClassNoteBook etc. Dat leer je hier!

Aanmelden?

Dat kan hier

Vragen?

Bel of mail ons. We helpen je graag!
info@academy4learning.nl | 088 40 50 570