Academy4Learning organiseert docentencongres met de focus op nu én op de toekomst


Op donderdagmiddag 18 maart (13:00-17:00u) organiseert Academy4Learning het online docentencongres: “Leeractiviteiten als basis van je onderwijs”. Tijdens interactieve workshops ondersteunen experts docenten bij onderwijsvraagstukken die vandaag spelen en tegelijkertijd wordt de blik op de toekomst gericht. Aan de hand van onderwijskundige inzichten en praktische handvaten ontwikkelen docenten zich in leeractiviteiten die hen nú helpen, tijdens het online onderwijs, maar die ook van meerwaarde zijn wanneer er weer meer hybride of fysiek wordt lesgegeven.

Rechtstreekse linkjes: [aanmelden] [uitgebreid programma]

Leeractiviteiten
Een van de belangrijkste lessen van het bieden van afstandsonderwijs, is dat een online les echt anders wordt vormgegeven dan een ‘fysieke’ les. Een les die simpelweg is gekopieerd vanuit het klaslokaal naar het scherm blijkt een groot deel van zijn effectiviteit te verliezen. Online lessen opgebouwd aan de hand van leeractiviteiten zijn effectiever voor leerlingen én maken het online onderwijs meer behapbaar voor de docent. 

Door nu kritisch te kijken naar leeractiviteiten, kunnen docenten en scholen slim voorsorteren op blended learning voor het hybride onderwijs of zelfs al voor het fysieke onderwijs in een klaslokaal. Leeractiviteiten vormen dan ook de kapstok voor het hele congres: van titel tot Keynote tot programma. De workshops zijn georganiseerd rondom de leeractiviteiten voorkennis activeren, instructie, oefenen, beoordelen en evalueren, zelfstandig werken, feedback en feedforward.

Programma
De workshops zijn zo opgebouwd dat er bij ieder thema aandacht is voor de online les van vandaag, maar óók voor het hybride en fysieke onderwijs van ‘morgen’. Het maken van instructievideo’s is hier een goed voorbeeld van: hoe maak je een instructievideo die echt van meerwaarde is in jouw online lessen, maar die je straks op school nog steeds effectief kan inzetten? 

Door in de workshops niet alleen aandacht te hebben voor vandaag, maar ook voor de toekomst, is het congres een waardevolle  energie- en tijdsinvestering van docenten 

De workshops:
(Gesorteerd op leeractiviteit. Titels onder voorbehoud.)
Beschrijvingen van de workshops vindt u op deze pagina

Voorkennis activeren
– Welke apps en werkvormen kan je inzetten om voorkennis te activeren?

Instructie
– Het maken en de meerwaarde van instructievideo’s
– Interactief presenteren

Oefenen
– De meerwaarde van Break out rooms in Microsoft Teams
– Activerende (digitale) werkvormen

Beoordelen / evalueren
– Leerdoelen en succescriteria
– Rubrics in Microsoft Teams
– Formatief evalueren met RTTI

Zelfstandig werken
– Gedifferentieerd werken met studiewijzers en -planners
– Zelfsturend leren (eigenaarschap)

Beoordelen / evalueren
– (Digitaal) feedback geven aan leerlingen
– Peerfeedback

Oog op de toekomst
Het onderwijs heeft een enorme transitie doorgemaakt in het laatste jaar. Dat heeft scholen en docenten prachtige kansen gebracht en tegelijkertijd voor forse uitdagingen gesteld. De transitie is nog in volle gang. Met dit congres wil Academy4Learning positief bijdragen en de blik vooruit richten. We willen docenten voorbereiden op het onderwijs van nu én straks. Van een noodsituatie naar gedegen blended learning.

Aanmelden en kosten

  • Het congres vindt plaats op donderdagmiddag 18 maart. Van 13:00 tot 17:00 uur.
  • Aanmelden kan eenvoudig via het aanmeldformulier.
  • De kosten voor het congres bedragen €200,- per docent. Onze ervaring tijdens het vorige congres is dat deze kosten meestal uit het ontwikkelbudget van de school worden betaald. In het aanmeldformulier word je gevraagd om de gegevens van je rector of teamleider aan wie wij de factuur kunnen toesturen.
  • Namens een onderwijsinstelling meerdere docenten tegelijk aanmelden? Neem dan even contact op via info@academy4learning.nl 0f 088 40 50 570.
  • Meer informatie? Dan kunt u uiteraard ook bovenstaande contactgegevens gebruiken.
  • Liever een congres binnen de eigen stichting of school? Dat kan! Neem gerust contact met ons op.