Opfrisweek: webinarprogramma

 

Het nieuwe schooljaar staat op het punt van beginnen. Daarom organiseert Academy4Learning ‘de opfrisweek’: 31 augustus – 4 september. In deze week herhalen we een aantal van onze webinars – uiteraard aangevuld met de nieuwste inzichten. De opfris week duurt stiekem twee weken. In de twee week organiseren we een enkele nieuwe webinars om onze geleerde lessen met jullie te delen. 

Opfriswebinars terugkijken

Opname: maandag 31 augustus – 15:30 – 16:15
Instructievideo’s maken
Veel docenten willen instructievideo’s blijven maken en inzetten in hun onderwijs, ook nu we weer (deels) naar school gaan. In dit webinar leer je aan de hand van vijf praktische stappen hoe je leerzame instructievideo’s maakt, welke onderwijskundige principes hieraan ten grondslag liggen en welke concrete tools je ervoor kunt gebruiken.

Opname: dinsdag 1 september – 15:30 – 16:15
Microsoft Teams: Basis en what’s new
Veel scholen hebben Microsoft Teams ingezet om afstandsonderwijs mogelijk te maken. En nu we weer grotendeels binnen de schoolmuren les mogen geven, willen veel docenten gebruik blijven maken van de mogelijkheden en voordelen van Teams.
In dit webinar frissen we onze basiskennis van Teams op en hebben we onder andere aandacht voor online vergaderen, opdrachten klaarzetten, nakijken en feedback geven. Daarnaast nemen we je mee door de nieuwste functionaliteiten die Microsoft deze zomer heeft toegevoegd.

Opname: Woensdag 2 september – 15:30 – 16:15
Het vormgeven van een hybride les in vijf lesfasen
De meeste scholen mogen weer helemaal open. Desalniettemin nemen veel scholen zich voor om hybride lessen te (blijven) verzorgen: lessen waarbij een deel van de leerlingen op school aanwezig is en een deel de les volgt vanaf de keukentafel thuis. Scholen doen dit om praktische redenen of om voorbereid te zijn op een eventuele ‘tweede golf’.
In dit webinar bespreken we verschillende scenario’s en bespreken we manieren om je hybride les vorm te geven. Aan de hand van vijf concrete lesfasen geven we structuur en houvast. Ook is er ruimte om je eigen ervaringen met collega’s uit het hele land te delen.

Dit webinar is ontwikkeld in samenwerking met Eric Welp van Kennisnet.

Opname: Donderdag 3 september – 15:30 – 16:15
Microsoft Teams: Gevorderd en what’s new
Veel scholen hebben Microsoft Teams ingezet om afstandsonderwijs mogelijk te maken. En nu we weer grotendeels binnen de schoolmuren les mogen geven, willen veel docenten gebruik blijven maken van de mogelijkheden en voordelen van Teams.
In dit webinar frissen we onze kennis van Teams op en hebben we onder andere aandacht voor optimaal klassenmanagement, geïntegreerde apps & praktijk valkuilen. Daarnaast nemen we je mee door de nieuwste functionaliteiten die Microsoft deze zomer heeft toegevoegd.

Opname: Vrijdag 4 september – 15:30 – 16:15
Leerlingen gemotiveerd houden, in de klas of aan de keukentafel
Academy4Learning onderzocht uitvoerig hoe docenten het lesgeven op afstand hebben ervaren en wat ze er van hebben geleerd. Een van de herhaaldelijk genoemde uitdagingen is het gemotiveerd houden van leerlingen. Een onderwerp wat natuurlijk niet alleen speelt bij afstandsonderwijs, maar ook in het klaslokaal. In dit webinar staat het gemotiveerd houden van leerlingen centraal. Aan de hand van (o.a.) de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan bespreken we praktische tips voor meer motivatie in de klas of aan de keukentafel.

Toegift webinars terugkijken

Twee webinars zijn net buiten de opfrisweek gevallen – want nieuw! – maar zijn te relevant om niet aan te bieden. Dus zie deze webinars als soort toegift op de opfrisweek. We twee webinars zijn hieronder terug te kijken.

Opname: Dinsdag 8 september – 15:30 – 16:15
Lessons Learned – Afstandsonderwijs in Beeld
Met onze evaluatie ‘Afstandsonderwijs in Beeld’ onderzocht Academy4Learning de ervaringen en leermomenten van docenten tijdens het bieden van afstandsonderwijs. De resultaten hebben ons geholpen om geen aannames te doen over de kansen en leermomenten, maar om te leren van de échte ervaringen van docenten.
In dit webinar duiken we in de belangrijkste en opvallendste onderzoeksresultaten. We delen de door docenten geleerde lessen en welke lessen we mee kunnen nemen wanneer we weer op school lesgeven. Ook behandelen we welke thema’s, volgens docenten, de meeste prioriteit moeten krijgen bij een eventuele tweede golf.

Opname: Donderdag 10 september – 15:30 – 16:15
Digitaler werken – hoe dan?
Mede door de ervaringen met het afstandsonderwijs is er een vraag en of behoefte ontstaan om meer digitale elementen op te nemen in het onderwijs. Dat kan een digitale methode zijn, een app, of een ander middel. Deze digitale middelen hebben verschillende voordelen, maar vrágen ook iets anders van jou als docent. In dit webinar onderzoeken we wat ‘meer digitaal werken’ voor jou betekent. Kan je nog wel werken met een oefenschriftje? Kan je nog wel lesgeven zoals je dat gewend bent? Is er nog voldoende interactie als iedereen naar zijn scherm tuurt? In dit webinar behandelen we veel van dit soort vragen en geven we je, uiteraard, tal van praktijkvoorbeelden.