fbpx

Formatief evalueren; toetsen om van te leren

In aflevering 21 van onze podcast voor docenten, Dit gaat van jullie eigen tijd af, spreken we over de verschillende fasen van formatief evalueren, over ‘dezelfde taal spreken’ en over de meerwaarde.

Waar summatief toetsen vaak het eindpunt van het leren is, is formatief toetsen het beginpunt. In deze laatste aflevering voor de zomervakantie spreek ik met Felmen Schinkel over Formatief Evalueren. We spreken over de verschillende fasen, over ‘dezelfde taal spreken’ en over de meerwaarde. Formatief gaan evalueren hoeft niet te betekenen dat de hele school en het hele onderwijs op de kop moet. Iedere docent kan morgen al een eerste stapje zetten. 

Luisteren kan via deze link: https://soundcloud.com/user-763484318/formatiefevalueren
Of via de speler hieronder.

 

In de podcast Dit gaat van jullie eigen tijd af helpt Academy4Learning docenten om tussen alle vernieuwende bomen een beetje zicht te houden op het onderwijskundige bos. Om de week, op donderdag, verschijnt een nieuwe aflevering. In iedere aflevering staat één onderwerp centraal. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld feedback geven, pesten, gepersonaliseerd leren, mediawijsheid en differentiëren.

Nog een aflevering luisteren, of je abonneren op onze kanalen kan via: [SoundCloud], [Apple Podcast], [Spotify] of [Stitcher].

Benieuwd hoe wij u kunnen ondersteunen, neem contact met ons op.

Meer over dit thema

Artikel

Wat is formatief handelen?

Formatief handelen is een didactisch proces. De kern van dit proces bestaat uit het verzamelen van informatie en een doelgerichte vervolgactie. Maar formatief handelen bestaat

Naar artikel »
gymles
Blog

‘Elke leerling moet zich competent kunnen voelen’

Falen omdat je valt of een hoge score omdat je… scoort. De ene leerling heeft meer aanleg voor de vaardigheden in de gymles dan de ander. Met een formatieve aanpak beoordeelt LO-docent Jan-Mark Janmaat van het Spaarne College in Haarlem tegenwoordig op ontwikkeling, inzet en proces in plaats van prestatie en product. Samen met Academy4Learning wil hij formatief handelen schoolbreed invoeren.

Naar artikel »