fbpx

Mediawijsheiddossier

In een sterk gemedialiseerde samenleving is mediawijsheid een belangrijk thema. Iedere docent kan een bijdrage leveren aan het goed omgaan met media, voor zichzelf, maar ook voor leerlingen.

In een sterk gemedialiseerde samenleving is mediawijsheid een belangrijk thema. Iedere docent kan een bijdrage leveren aan het goed omgaan met media, voor zichzelf, maar ook voor leerlingen.

In dit dossier besteden we op verschillende manieren aandacht aan dit belangrijke thema. Hieronder vind je onze speciale mediawijsheidwebinar met praktische tips voor de docent, een podcast,  mogelijkheden om door te lezen en kansen om jezelf of een docententeam te scholen op het gebied van mediawijsheid.

 


DOWNLOADEN WEBINAR + HAND-OUT

Word een mediawijze docent in 8 stappen

Media in de klas, hoe ga je daar als docent mee om en wat moet je wel en vooral niet doen? Als je nieuwsgierig bent geworden en antwoord wil op deze vragen kun je gratis de opname en hand-out aanvragen van het webinar ‘Word een mediawijze docent in 8 stappen’.  [Aanvragen]

Mediawijsheid


PODCAST

Mediawijsheid vraagt vooral om mediawijstijd

Worden we ongelukkig van sociale media? Helpt nepnieuwsbewustheid eigenlijk bij het herkennen van nepnieuws? Ontkom je als docent aan ouwe-lullerigheid? In de nieuwe aflevering van onze podcast voor docenten, DIT GAAT VAN JULLIE EIGEN TIJD AF, geven we antwoorden op deze vragen, en meer.

Spoiler: het zit anders dan je waarschijnlijk denkt.

Luister de aflevering over mediawijsheid hier:

In de podcast Dit gaat van jullie eigen tijd af helpt Academy4Learning docenten om tussen alle vernieuwende bomen een beetje zicht te houden op het onderwijskundige bos. Om de week, op donderdag, verschijnt een nieuwe aflevering. In iedere aflevering staat één onderwerp centraal. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld feedback geven, pesten, gepersonaliseerd leren, mediawijsheid en differentiëren.

Andere aflevering luisteren, of je abonneren op onze kanalen kan via: [SoundCloud], [Apple Podcast], [Spotify] of [Stitcher].


ONTWIKKEL JEZELF

Training mediawijsheid (voor mijzelf)

Wil jij nu écht een slag slaan met mediawijsheid in je lessen? Dan ben je bij deze centraal georganiseerde training mediawijsheid (in Amsterdam) aan het goede adres! In deze training zoek je samen met een externe expert naar verdieping op het onderwerp. Je leert daarnaast meer over de impact van media op leerlingen en hoe je mediawijsheid in je eigen lespraktijk kunt implementeren. Tot slot ontwikkel je – samen met collega’s van andere scholen – materialen voor jouw les! Kortom: een interactieve training waarbij je actief met mediawijsheid aan de slag gaat.

Klik hier om je in te schrijven voor de centraal georganiseerde training op 22 januari in Amsterdam.


INSPIRATIE

Inspiratiesessie bij jou op school (voor mijn team)

Goede professionalisering kan niet zonder een inspirerende start. Het werkt namelijk efficiënter als de neuzen binnen het team dezelfde kant op staan. Organiseer daarom deze inspiratiesessie mediawijsheid bij jou op school! Tijdens deze inspirerende reis neemt een expert je mee in de nieuwste trends en de betekenis van mediawijsheid voor je school. Op interactieve wijze leert je team meer over de ontstaansgeschiedenis van media en maken jullie kennis met de impact ervan op leerlingen. Een inspiratiesessie is bij uitstek geschikt als start van een professionaliseringstraject of als onderdeel van een studiedag.

Neem contact met ons op om een inspiratiesessie op jouw school te regelen, bijvoorbeeld als invulling van een studiedag. Vraag een gratis adviesgesprek aan via info@academy4learning.nl of 088 40 50 570.


VERDIEPEN

Doorlezen en bronnen

Wil je meer lezen over mediawijsheid, lesmateriaal vinden of eens grasduinen door de bronnen die we gebruikten voor de podcast en webinar.

Podcast

 

Webinar

  • FutureNL: is beschikbaar via LessonUp en heeft leerlijnen digitale geletterdheid voor het PO en VO: [kanaal], [leerlijnen]
  • Online-masters: kant-en-klaar lesmateriaal om een Online Master te worden op het gebied van digitale veiligheid of social media: [website]
  • Nieuws in de klas: Lesmateriaal in lespakketten omtrent hedendaagse onderwerpen uit het nieuws. Vooral gericht op journalistieke media. [website]
  • Mediawijsheid.nl: Op deze website vind je een rijke verzameling aan lesmaterialen omtrent mediawijsheid. [website]
  • Cubiss.nl (betaald): Een lessenreeks omtrent Mediawijsheid voor het VO. Hierin komen thema’s aan bod als: respect, privacy, reclame en creatie. [website]
  • Socialmediawijs.nl (betaald): Een lesmethode voor Mediawijsheid van Instruct. [website]

CONTACT

Vragen? Opmerkingen? Tips? Suggesties? Praktijkvoorbeelden? We horen het graag! Neem contact met ons op via: info@academy4learning.nl of 088 40 50 570 Of volg ons op onze sociale mediakanalen.

    

 

Benieuwd hoe wij u kunnen ondersteunen, neem contact met ons op.

Meer over dit thema