fbpx

Training Informatievaardigheden

Vaardigheden leren om informatie te verzamelen

Verbeter jouw informatievaardigheden en die van je leerlingen om op een efficiënte manier informatie te zoeken, te selecteren en te gebruiken.

Informatievaardigheden

Wat

“Anders Google je het even”, is een veelgehoorde kreet. Echter, op internet vind je veel informatie, maar zonder voorkennis en context levert dit geen nieuwe kennis op. Hoe weet je bijvoorbeeld of de informatie juist en de bron betrouwbaar is? Daarom is het belangrijk voor leerlingen om over goede informatievaardigheden te beschikken. Zo moeten leerlingen in staat zijn om een onderzoeksvraag te formuleren en informatie om te zetten in kennis. In deze module leer je hoe je je leerlingen hierbij op een gestructureerde wijze kunt begeleiden.

Deze training informatievaardigheden noemen wij ook wel een module. Een module is opgebouwd uit een training op locatie, een aantal werkbijeenkomsten, een webinar en aanvullende informatie en opdrachten die via ons online platform beschikbaar zijn. Voor de trainingen en webinars maken we gebruik van experts in het onderwijs. Zij zijn zelf docent of docent geweest. Meer weten over onze visie en manier van professionaliseren? Lees meer.

Geschikt voor

Deze module informatievaardigheden is geschikt voor zowel individuele als schoolbrede professionalisering en duurt ongeveer 5 weken. Om voorafgaand de digitale vaardigheden in kaart te brengen, raden wij je aan de nulmeting digitale geletterdheid af te nemen. We creëren hiermee inzicht in de aanwezige kennis, vaardigheden en attitude in het team.

Resultaat

Aan het einde van deze module:

  • Ben je je bewust van je eigen informatievaardigheden
    • Je bent kritisch ten aanzien van informatiebronnen
    • Je kunt informatiebronnen beoordelen op hun betrouwbaarheid
    • Je kunt het Big Six model gebruiken om het proces inzichtelijk te maken
  • Kun je informatievaardigheden verweven in je lessen
  • Ben je in staat leerlingen te helpen bij het ontwikkelen van informatievaardigheden

Duur

Vijf sessies van 1-3 uur verspreid over ongeveer 5 weken

Vraag een gratis adviesgesprek aan voor je team

Onze partners